Seurasta

Yleisurheiluseura Kiuruveden Teräs r.y:n toiminta on jatkunut jo yli 90 vuotta.

Vuosikymmenien aikana on ollut erilaisia liikunnallisia toimintakausia. Toimintamme on jo kunnioitettavassa iässä, mutta vierivä kivi ei sammaloidu.

Historiaamme pääset tutustumaan tarkemmin alempaa löytyvästä tekstistä, joka on kirjoitettu 90-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2012.

Toimintaamme nyt

Vuosienvarrella Kiuruvesi on kehittänyt kiitettävästi liikuntapaikkoja. Liikkumisen ja kuntoilun mahdollisuudet ovat hyvällä tasolla. Lapsia ja nuoria saisi olla enemmän hyödyntämässä näitä mahdollisuuksia. Jääkiekko, jalkapallo ja lentopallo liikuttavat tämän päivän lapsia eniten. Valmentajat ja tukijoukot ovat aikanaan saaneet kipinän urheiluseuroista. Urheiluseuramme työ lapsien ja nuorten eteen ei ole mennyt hukkaan.

Teräksen toimintaa on muokannut Kiuruveden ikärakenteen muutos. Hiihtäjät ovat pääasiassa veteraanihiihtäjiä, he osallistuvat aktiivisesti myös kilpailutoimintaan. Voimailijoissa on mukana nuoria aikuisia ja voimailu onkin suosittu laji, siitä iso kiitos hyvälle voimailijoiden valmentajalle.

Tanssijaosto toimii aktiivisesti ja liikuttaa kaikenikäisiä ihmisiä ympärivuoden, talvella Puistonkulmalla ja kesällä Puistorinteellä perinteisellä tanssilavalla. Tanssien järjestäminen vaatii talkootyötä, johon osallistuu jaostot yhdessä huvitoimikunnan kanssa. Tanssitoiminnan mahdollistaa yhteistyö Kiuruveden Eläkeläiset Ry:n ja Teräksen eri jaostojen kanssa.

Historiaa

Kiuruveden Teräs r.y. 1922 – 2012

Kiuruveden urheiluseura Teräs on ollut toiminnassa kunnioitettavat 90 vuotta. Pitkän elinkaarensa aikana Teräksessä on ollut monenlaisia ajanjaksoja. Elinkaaren historia kertoo eri vuosikymmenien elämästä ja tapahtumista Kiuruvedellä.

Urheiluseura Teräksen toiminta alkoi varsinaisesti jo vuonna 1906 aktiivisten ja urheilevien nuorten sekä työväen aktiivisien henkilöiden toimesta. Urheiluseuran aloittaminen oli aluksi vastatuulessa, koska virallisesti työväen urheilutoimintaa ei saanut olla. Kiuruveden työväenyhdistyksestä löytyi aatteellinen tukijoukko, joka otti urheiluseuran osaksi toimintaansa, työväenjaostona. Urheiluseura toimi työväenyhdistyksessä vuoteen 1922, jonka jälkeen perustettiin Kiuruvedelle Teräksen urheiluseura, josta alkaa urheiluseuramme ajanlaskenta.

Kiuruveden urheiluseura Teräs, Työväenyhdistys, Pioneeriliitto, Varhaisnuorisojärjestö Demokraattiset Nuoret sekä myöhemmin Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö ry ja Eläkeläiset ry ovat toimineet yhteisöllisesti ja tukeneet toisiaan toiminnassa ja taloudessa.

Teräs, Eläkeläiset ry ja Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö ry tekevät edelleen työtä yhdessä. Yhteistyöllä he ovat pitäneet toimintakuntoisina Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön omistuksessa olevat Puistorinteen ja Puistonkulman kiinteistöt, jotka edelleen kokoavat yhteen ison joukon kuntalaisia erilaisten harrastusten pariin. Teräksen urheiluseuralla on ollut erittäin aktiivista toimintaa, mutta myös hiljaiseloa kuluneen 90 vuoden aikana. Aikanaan kunnallisessa päätöksenteossa mukana olleet poliitikot Juho Huuskonen (kunnanvaltuuston pj.), Pentti Hiltunen (kunnanhallituksen pj.) ja Eero Piippo ( kunnanhallituksen vpj.) huolehtivat että työväenurheiluseuraa pidetään tasavertaisena toimijana kunnan muiden vastaavien järjestöjen kanssa.

Seuratoiminnan alkuaikana yleisurheilu, hiihto ja joukkuelajit mm. jalkapallo pitivät urheilevan nuorison hyvien harrasteiden parissa.

Nyrkkeily oli vahvassa nousussa 40–50 luvulla. Tuolloin nyrkkeilyä valmensi Olavi Kuosmanen ja myöhemmin -60 luvulla Jorma Niskanen. Teräksen riveissä nyrkkeilijöinä muistetaan mm. Vihtori Grönfors, ja Hyvärisen vahvat veljekset Martti, Pekka ja Matti. TULL:n nyrkkeilijät hallitsivat näihin aikoihin kärkisijoja Suomessa.

Yleisurheilulajeista teräksen keihäänheittäjistä niitti valtakunnallista mainetta hiljattain kesällä 2012 kuollut Soini Nikkinen, jonka maine keihäänheittäjänä sai alkunsa teräksen riveistä. Ei sovi unohtaa kovan sarjan naiskeihäänheittäjää Elsa Kumpulaista, joka -50 luvulla osallistui SM-kisoihin. Elsa oli innokas urheilija ja vahva tahto menestyä keihäänheittäjänä. Elsa juoksi kotoa Remeskylästä heittämään keihästä ja takaisin kotiin samalla konstilla.

Hiihdon ja lentopallon nousukautta elettiin -70, -80 luvulta aina 1990 luvulle saakka. Hiihdossa ja lentopallossa menestys johti aina kansainväliselle tasolle asti. Urheilijoiden toimina ulottui koko Pohjoiselle kalottialueelle. Naisten lentopallojoukkue kävi jopa Keski-Euroopassa näyttämässä pelitaitojaan. Lentopallo villityksen Teräkseen toi Juho Huuskonen ja Pentti Hiltunen. Lentopallon miestensarjoissa pelaajista mainittakoon muutamia pelaajia. Miehistä Raimo Tikkanen, Taisto Luttinen, Pentti Ahponen, Eero Tuorilainen ja naisista Sari Kuivalainen, Eija Piippo, Anneli Knuutinen, jotka pitivät yllä tasokasta lentopalloa. Naiset nousivat jopa ylempään sarjaan lentopallossa. Lentopalloilijoita tuolloin riitti useampaan sarjaan. Sarjoja oli parhaimmillaan yhteensä 6-7. Raimo Tikkanen, Pentti Ahponen ja Eero Tuorilainen kunnostautuivat myös valmentajina lentopallossa. Teräksen ja Jänteen väliset ottelut saivat kannattajat käymään kuumana ennen ja jälkeen pelien. Teräs hallitsi lentopalloa viimeiset pelivuodet ennen Jänteen ja Teräksen lentopalloseurojen yhdistymistä. Nykyinen lentopalloseura Luomu-Wolley lajiseurana sai hyviä pelaajia Teräkseltä.

Hiihtäjiä on ollut kautta Teräksen historian, mm. Aito Pennanen, Kari Saastamoinen, Risto Möttönen, Arto Hukkanen, Reijo Karppinen, Pauli Jääskeläinen… Teräksen viestijoukkue niitti mainetta SM tasolla viestijoukkueena. Teräs toi kaksi SM mestaruutta. Naishiihtäjien joukossa oli myös vahvoja hiihtäjiä kuten Hannele Petäjä, Arja Kaikkonen, Susanna Kumpulainen, Outi-Maria Saastamoinen, Sanna-Leena Kaikkonen… Hiihtäjiä valmensi ansiokkaasti Eino Pennanen ja Taisto Luttinen. Taisto Luttinen toimi myös ”digitaalisena” ajanottajana ja väliaikojen seuraajana. Taiston antavat väliakatiedot saivat luottamusta myös kilpailevien seurojen taholta.

Voimalajeissa mainetta Teräkselle ovat tuoneet mm Helena Vartiainen, Ruuska Petteri, Saastamoinen Jouni, Sonninen Arto, Remes Juha sekä Remes Henri. Nykyisin voimannoston vahvat sisarukset ovat Mirella ja Markku Laukkanen. Voimalajiin Teräksen nuoria on innostanut ja valmentanut Eero Kauppinen.

Voimistelu on myös ollut urheiluseuran yksilaji, joka on koonnut joukkoja erilaisiin liikuntatapahtumiin. Joukkoliikuntaa harrastavat osallistuivat TULL:n juhlatapahtumiin. Suuren joukon naisia ja lapsia heitä ohjasi ansiokkaasti Anna-Liisa Kokkonen. Hän ohjasi liikuntasuoritteet, jotka nivoutuivat saumattomasti yhteen joukkoliikuntatapahtumaan isoilla kentillä mm. Helsingissä ja Tampereella. TULL:n juhliin mentiin useammalla linja-autolla ja Teräksen urheilijoita osallistui moneen lajiin.

Liikunnallisten harrasteiden pariin lapset, nuoret ja perheet kokosi Matti Partanen. Hän toimi esimerkillisesti ohjaajana ja vetäjänä isolle joukolle urheilun parissa toimivia Teräsläisiä. Ison joukon on myös saanut liikkeelle liikunnan parissa vieläkin vaikuttava Pentti Piippo. Pentti oli aktiivisesti mukana luomassa Kiuruvedelle senioriliikuntaa. Senioriliikuntaa harrastavien joukko kasvaa ja Pentti on edelleen kantava voima heidän joukossa.

Teräksen puheenjohtajat, sihteerit ja taloudenhoitajat ovat vuosiensaatossa vaihtuneet. Pitkäaikaisina puheenjohtajina ovat toimineet mm. Pentti Hiltunen, Raimo Tikkanen, Taisto Luttinen, Matti Partanen ja Esa Kärkkäinen. Sihteereinä pitkäntoimineista mainittakoon Maire Kämäräinen, Tyyne Nikkinen ja Eero Tuorilainen. Nyt Teräksen puheenjohtajana on Timo Korhonen ja sihteerinä Marja-Leena Kärkkäinen.

Tanssien pitäminen ei ole päässyt hiipumaan teräksen toiminnasta vuosienkaan saatossa. Teräs aloitti Kiuruvedellä lavatanssitoiminnan ensimmäisenä.

Lavatanssit ovat toimeliaiden Juho Huuskosen ja Pentti Hiltusen aikaansaannosta. Teräksen järjestämistä tansseista saamme nauttia edelleen kesällä ja talvella. Tanssien järjestäminen vaatii lukuisan joukon vapaaehtoisia toimijoita. Tanssien järjestämiseen Teräksen apuna ovat osallistuneet vuosiensaatossa mm. työväenjärjestöt, kunnallisjärjestö ja Eläkeläiset ry. Nykyisistä aktiivisista toimijoista erikseen mainittakoon mittavan työn Teräksen tanssitoiminnan organisoimisesta Eino Tikkanen, Liisa Martikainen ja Seppo Haataja sekä puheenjohtajat. Seppo Haataja on hommannut tanssiorkesterit ansiokkaasti paikalle vuosikausia hyvällä asiantuntemuksella ja pitkäaikaisella kokemuksella.

Teräksen toiminta jatkuu edelleen. Aika ympärillä muuttuu, ikäihmisten joukko kasvaa, nuorten joukko vähenee mutta liike säilyy. Urheiluseurojen toiminnan edellytys ja vahvuus on edelleenkin aktiiviset liikunnasta ja liikkumisesta kiinnostuneet kuntalaiset; perheet, lapset, nuoret ja eläkeläiset. Kiuruveden Teräs on osa Kiuruveden liikunta- ja urheilutoimintaa, jonka yhtenä tehtävänä on luoda osallistumisen mahdollisuus kaikenikäisille kuntalaisille liikunnan parissa. Yleisurheiluseura Kiuruveden Teräs tekee yhteistyötä, TULL: n Pohjois-Savon piirin alaisena urheiluseurana kaupungin, paikallisten urheilujärjestöjen ja Teräksen toimintaa tukevien tahojen kanssa.

Muistio teräksen toiminnasta on koottu Pentti Hiltusen, Pentti Piipon sekä pitkään Teräksen toiminnoissa mukana olleiden henkilöiden ja puheenjohtajien muistissa olevista hetkistä urheilun parissa.

Muistion kokosi Marja-Leena Kärkkäinen

Teräksen johtokunnan jäsen